Thursday, September 1, 2022

Џон Блофелд: ЈИ ЏИНГ Книга на промената

ХЕКСАГРАМ 23

БО УКЛАЊАЊЕ

[Уклањање у смислу ослобађања од препрека. Прве четири линије овог хексаграма симболизују процес нашег прогресивног ослобађања од свих оних на које смо навикли да се ослањамо, јер силе мрака су у успону и никоме се не може веровати. Међутим, током времена, врлина триумфује, као што показује пета линија и на крају нас још више цене због наше постојаности, као што се види из линије на врху.]

__

--

--

--

--

--

 

Саставни триграми:

Доле: КУН, земља, женско, пасивно итн.

Горе: ГЕН, планина, чврсто, упорно, противно.

 

ТЕКСТ Уклањање. Сада нема ниједног циља (или одредишта) који може да донесе корист.

 

КОМЕНТАР ТЕКСТА Уклањање значи оно што каже. Слабо успева да замени јако. Нема користи ни у каквом циљу (или одредишту) јер је ово време када инфериорни људи успевају. Најбоље је остати где смо се затекли и прихватити ситуацију коју овај хексаграм предсказује. Узвишени човек са поштовањем разматра плиму и осеку, бескрајну смену пуњења и пражњења која сачињава пут неба.

 

СИМБОЛ Овај хексаграм симболизује планину која почива на земљи. [Горњи и доњи триграм, планина и земља, симболизују узвишеног човека и људе над којима брине.] Истински велики великодушни су према онима испод њих и омогућавају им да живе у миру и спокоју.

 

Линије

 

6 НА ДНУ Он започиње са уклањањем од ноге кревета – несрећа! КОМЕНТАР То подразумева наше ослобађање од оних који су испод нас.

 

6 НА ДРУГОМ МЕСТУ Он наставља са уклањањем на рубу кревета. Нема постојаности несрећа! КОМЕНТАР То подразумева да смо остали без пријатеља. [Јер их сматра безвредним. Оно што је у разним линијама речено о нози, рубу и мадрацу кревета означава да је он обавезан да настави са процесом уклањања све док не дође до оних који су му јако блиски; више нема никога коме може да верује у његовом исправном делању.]

 

6 НА ТРЕЋЕМ МЕСТУ Он (их) све уклања – нема грешке. КОМЕНТАР То подразумева губљење везе са онима изнад и испод.

 

6 НА ЧЕТВРТОМ МЕСТУ Он наставља са уклањањем на мадрацу свог кревета несрећа! КОМЕНТАР Ово предсказује да се налазимо на домаку страховите несреће.

 

6 НА ПЕТОМ МЕСТУ Низ риба који симболизују велику милост у којој уживају девојке у палати све је повољно. [Ова линија као да противуречи знамењу овог несрећног хексаграма. У таквим случајевима текстове покретних линија морамо уважавати као посебно прикладне за дате околности; тј. упркос лошим условима који преовладавају, они који добију ову покретну линију могу да следе своје циљеве без страха од неуспеха.] КОМЕНТАР Ово подразумева да ћемо на крају бити ослобођени сваке кривице.

 

9 НА ВРХУ Зрело воће остаје непоједено! [Мало је оних који желе да прихвате савет или помоћ, иако ће им то узвишени човек радо пружити.] Узвишени човек стећи ће кола, док ће зао човек изгубити своју кућу. [Ова линија предсказује велику срећу за истински врле; њихову врлину на крају сви признају и људи траже њихову подршку. С друге стране, они који су до сада успевали да стекну срећу служећи се нечасним методама, у време када је врлина чамила у мраку, изгубиће све што имају.] КОМЕНТАР Кола симболизују подршку људи. Злоделник који губи кућу није користан ни за шта.

 

ХЕКСАГРАМ 24

ФУ ПОВРАТАК

 

- -

- -

- -

- -

- -

__

 

Саставни триграми:

Доле: ЏЕН, гром, покрет, нићи или оживети.

Горе: КУН, земља, женско, пасивно, итд.

 

ТЕКСТ Повратак. Успех! Ниједан одлазак и повратак не могу наудити. Пријатељи долазе и у томе нема грешке. Пошто су провели седам дана, враћају се одакле су дошли. Повољно је имати неки циљ (или одредиште).

 

КОМЕНТАР ТЕКСТА Овај хексаграм предсказује успех јер се чврсто враћа (на дно хексаграма на којем се налазило у претходном хексаграму). Покрет и вољност за кретање су уједињени; [Триграм КУН, земља, често симболизује вољност, радо прихватање и сл.] то објашњава због чега одлазак и повратак не могу наудити. Следеће три реченице казују да је та активност у складу са кретањима неба. Повољно је имати у виду неки циљ (или одредиште) јер се снага увећава. Тек у повратку само средиште делања неба и земље постаје јасно. [Јер тек када се заврши цео циклус можемо да схватимо разлоге за многе ствари (смрт, зима и др.) који су раније деловали неплодно, негативно или непобитно зли.]

 

СИМБОЛ Овај хексаграм симболизује гром у утроби земље. [Саставни триграми у овом положају сугеришу гром који долази испод земље; али триграм грома такође означава ницање или оживљавање; управо тај концепт оживљавања унутар земље доприноси повољном значењу овог хексаграма.] Древни владари затварали су пролазе у време Сунчевих прекретница и трговци нису могли да путују. [Сунчеве прекретнице, краткодневица и дугодневица, пружале су прилике за свечана жртвовања; у Кини су се људи одувек враћали кући за прославу великих годишњих празника. Повратак у том смислу је изузетно повољан.] Чак су се и владари уздржавали од путовања по својим областима у то време.

 

Линије

 

9 НА ДНУ Повратак с мале удаљености нема много кајања и највиша срећа! КОМЕНТАР Повратак пре него што се отишло предалеко јесте средство за самодисциплину.

 

6 НА ДРУГОМ МЕСТУ Повратак који небо благосиља срећа! КОМЕНТАР Ова срећа проистиче из нашег љубазног опхођења према другима.

 

6 НА ТРЕЋЕМ МЕСТУ Често враћање невоља, али нема грешке! КОМЕНТАР То значи да нисмо ни на који начин криви за невољу.

 

6 НА ЧЕТВРТОМ МЕСТУ Полази у друштву, али врати се сам.[Ово наговештава да ће наши сапутници покушати (или покушавају) да нас заведу с пута и да их морамо пустити да даље иду сами.] КОМЕНТАР Такав усамљени повратак је неопходан ако желимо да следимо пут исправности.

 

6 НА ПЕТОМ МЕСТУ Повратак због неког узвишеног циља нема кајања! КОМЕНТАР Ова средишња линија (горњег триграма) подразумева критичко самоиспитивање.

 

6 НА ВРХУ Збуњени повратак несрећа! Прете недаће и повреде. Војске почињу да марширају, али на крај доживљавају тежак пораз. Несрећа ће савладати владара и бар десет година нема никакве наде да ће се ствари довести у ред. КОМЕНТАР Несрећа овде описана последица је скретања са стазе узвишеног човека. [Ово предсказује крајње озбиљну невољу која утиче на многе људе и на нас, а последица је скретања са пута врлине.]

 

ХЕКСАГРАМ 25

ВУ ВАНГ ЧЕСТИТОСТ, НЕОЧЕКИВАНО

[Ву ванг има два два крајње различита значења, која се равноправно појављују у наставку тескта.]

__

__

__

- -

- -

__

 

Саставни триграми:

Доле: ЏЕН, гром, покрет, нићи или оживети.

Горе: ЧИЕН, небо, мушко, активно, итд.

 

ТЕКСТ Честитост. Највиши успех! Исправна истрајност доноси награду. Они који се супротстављају исправности претрпеће повреде. Није повољно имати у виду било какав циљ (или одредиште). [Обично се ова реченица може доста широко схватити; али у овом случају, оно што је речено у коментару текста сугерише да се то односи само на непријатеље исправности, премда се може уопштено применити код оних који добију покретну линију на шестом месту.]

 

КОМЕНТАР ТЕКСТА Чврсто улази у овај хексаграм извана. [Сматра се да хексаграми, сви заједно, симболизују 64 ступњева у процесу бескрајног кретања. Отуда се може рећи да је чврста (или пропустљива) линија, која се није налазила у претходном хексаграму дошла извана.] Кретање и снага су уједињени. [Односи се на саставне триграме.] Чврста средишња линија (горњег триграма) добија одговор (од свих осталих линија у хексаграму). Они који чине оно што је право остварују велики успех, у складу са пресудама неба. Они који се супротстављају исправности сигурно ће страдати и неће имати куда да оду; јер, без честитости, шта им остаје? Зар вреди икуда одлазити (или трагати за неким циљем) када пресуде неба не пружају заштиту?

 

СИМБОЛ Овај хексаграм симболизује гром који се котрља преко целе земље; од њега све ствари добијају своју честитост. [Доњи триграм је представљен као гром, али он дела кроз своју моћ оживљавања раста.] Древни владари су обилно и правовремено о свима бринули.

 

Линије

 

9 НА ДНУ Напредовање уз честитост доноси срећу. КОМЕНТАР Оставриће се оно што је жељено.

 

6 НА ДРУГОМ МЕСТУ Не рачунај обим жетве док још ореш, не радуј се летини из треће године док први пут сејеш. Повољно је имати неки циљ (или одредиште). КОМЕНТАР Не треба рачунати зараду на тако раном ступњу, нити можемо очекивати да ћемо се убрзо обогатити.

 

6 НА ТРЕЋЕМ МЕСТУ Неочекивана пропаст. Неко везује бика и одводи га – добитак за пролазника али губитак за сељака (којем припада)! КОМЕНТАР Први добија вола по цену власникове патње. [Прети нам пропаст. Смисао је, иначе, у томе да нешто можемо добити једино по суровој цени за друге.]

 

9 НА ЧЕТВРТОМ МЕСТУ Нешто може да се оствари помоћу исправне истрајности, и то без икакве грешке. КОМЕНТАР Односно, чврстина ће нам омогућити да испунимо свој циљ.

 

9 НА ПЕТОМ МЕСТУ Неочекивана болест, али најбоље је не лечити је. КОМЕНТАР То стварно значи да би требало избегавати неиспробане лекове. [Коментар сугерише да се у тексту налчази грешка и додаје оно што је, по коментаторовом мишљењу, његово право значење.]

 

9 НА ВРХУ Ако је неочекивано, путовање би сада било штетно. Овој је време повољно за оне који немају никакво одредиште у виду. КОМЕНТАР Односно, неочекивано путовање сада би нас бацило у стање опасне исцрпљености.

...

 

(Џон Блофелд ЈИ ЂИНГ Књига промене, изд. ДЕЧЈЕ НОВИНЕ Горњи Милановац 1985 год. стр. 146-151; превод: Давид Албахари)

 

No comments:

Post a Comment